Višňové „víno“

Tie úvodzovky preto, lebo vraj sa slovom víno môže označovať len nápoj vyrobený z hrozna. Aspoň tak som to niekde započul. Ale iný názov pre túto vec ma takto z hlavy nenapadá, tak ho aj napriek týmto jazykovedno-odborníckym záležitostiam použijem. Je to asi niečo podobné ako keď si niekto v miestnej krčme objedná „um“ namiesto rumu. Dosť bolo slovíčkarenia.

Videl som strom, krásne obsypaný malými takmer čiernymi bobuľkami a keďže nikto nemal lepší nápad, čo s nimi, za asi hodinku sme dvaja nazbierali

6 kg višní

Tie treba samozrejme umyť a aspoň z časti popučiť.

Viem si predstaviť labužníkov, čo ich pred tým aj odkôstkujú a možno to nie je až taký zlý nápad, ale mne sa to teda nechcelo. Šli do 20 litrovej nádoby, spolu so šiestimi kilami cukru. Ideálny je demižón, sklenná klasika, ale mne poslúžila aj táto plastová „fľaša“ na vodu. Dôležité je, že sa to dá zavrieť a do vrchnáka sa dá urobiť dierka. Len dierka tam ale nemôže byť, kvasný uzáver sa dá kúpiť za pár eúr v záhradkárskych potrebách.

Celú zmes treba zaliať prevarenou vodou. Nie však úplne doplna, ono to pri kvasení objem trošku zväčšuje, takže ak to dáte doplna, tak sa to bude vylievať a demižón bude zbytočne špinavý.

Typ: Lepšie je zmiešať cukor s prevarenou vodou, teda rozpustiť ho v nej ako dávať cukor do višní.

Hotové to má byť zhruba za 4-6 týždňov, keď višne klesnú na dno nádoby. Vtedy je vhodné to precediť do fliaš, prípadne to nechať ešte dokvasiť, zjavne podľa chuti. Môj pokus má zatiaľ len dva týždne, takže potom, keď to už bude hotové, určite sem napíšem aké to je 🙂

Typ 2: Vraj do celej zmesi niekto pridáva aj trošku brandy, výsledný nápoj je vraj ešte trošku lepší. Vyskúšam o rok, možno ak nezabudnem a podelím sa o poznatky. Prípadne, ak tu je nejaký opovážlivec a skúsi to, budem rád, ak sa podelí o svoje skúsenosti.

Typ 3: Určite by som do hotovej zmesi pridal aj kvasnice, inak by sa mohlo stať, že víno sa nepodarí a celé snaženie bude zbytočné.