Ako nahrádzaš mäso?

No ako nahrádzam mäso? Tak si ugrilujem syr! Strašne častá otázka a hlavne sakra otravná!

Totižto jediný okamih, keď musím mäso niečím nahradiť je grilovačka. A tam je to jasné, teda bolo, kým som si myslel, že grilovať sa okrem mäsa dá len syr. Našťastie veky temna prešli a teraz si grilujem už aj zeleninu, niekedy čistú, čo ja viem takto narýchlo, žeby cukety? Alebo plnenú niečím, napríklad papriku nejakou hlavne syrovou zmesou. Ale je toho kopa, takže stačí zaloviť v pamäti a zistiť na čo je chuť. A ak náhodou viem, že sa ide grilovať už deň vopred, tak si naložím sójové pláty do nejakého pácu a som rád ak mi z toho niečo ostane. Jasné, že to všetci chcú ochutnať a mne ostane akurát tak chlieb.

Že otázka bola myslená inak? Akože ako nahrádzam nejaké veci, ktoré mi dá, teda môjmu telu len mäso? No nijak. Nebudem predsa nahrádzať druhotriedny odpad niečím, keď si môžem dopriať prvotriednu kvalitu. Teda, z pohľadu bielkovín sa mäso v podstate vôbec nemôže počítať za ich zdroj. Mohlo by sa, keby sme ho jedli surové. Ale keďže ho takmer všetci dávame do úst nejako tepelne upravené dochádza tu k nejakým javom. Odborníci ich nazývajú denaturácia a koagulácia. A to sú celkom nešťastné javy pri termolabilných bielkovinách alebo aminokyselinách? Vraj ku nim dochádza už pri 40 °C. No škoda, že to je fakt nízko pod varením, pečením a čo ja viem pod čím ešte. A nie je to len z mojej hlavy, kuknite sa sem. (Ten tretí odstavec mi príde dosť poučný)

A aj keby se teda nebrali do úvahy tieto javy, tak je rastlinná strava minimálne tak bielkovinovo bohatá ako mäso. Môžem sa tu nad tým celkom dlho zamýšľať, kým sa nedostanem k jednému celkom dôležitému údaju. Koľko? Koľko bielkovín nám treba denne? Ani boh nevie, popravde. Každý odborník sa nejako dostal k nejakému číslu a tým sa oháňa. Niekto hovorí o 100 gramoch, niekto o 50-tich a niekto o 15-tich. A samozrejme sa to líši podľa pohlavia, podľa vykonávanej činnosti a neboli by to vedci keby si tam niekde nevsunuli formulku: Je to individuálne. No ako inak. No kto sa v tom má orientovať?

Takže keď sa jedná o bielkoviny, tak to teda nikto presne nevie, ale ak zoberieme nejaký odhadnutý stred, z týchto všetkých zdrojov, tak ho nemá problém dosiahnuť žiadny vegetarián ani vegán, pri rôznorodej strave.

Takže prečo by som mal nahrádzať tepelne upravené mäso, teda úplne zničené, z pohľadu výživy? No môžem si predsa ugrilovať niečo iné a ku tomu si dám kopu zeleniny a som na tom hodne lepšie ako moji kamoši, čo burinu jesť nebudú. Nie sú predsa zajace….

A ak by ma tu chcel niekto zdrbať, akože som niečo závažné, čo prijímame z mäsa opomenul, spomenul som sóju? Chlorellu a Spirulinu?